четвер, 4 грудня 2014 р.

Біологічна роль хімічних елементів другої групи ПСХЕ



Барій
 міститься в малих кількостях в тваринних і рослинних організмах, але функції його невідомі. Деякі органи, наприклад кришталик ока людини, мають підвищений вміст барію. У великих кількостях солі барію мають токсичні властивості і діють як серцеві отрути. Особливо небезпечне попадання йонів барію в кров; карбонат барію незважаючи на малу розчинність, небезпечний при прийманнях всередину, так як він розчиняється в соляній кислоті шлунка.
Цинк

і його солі мають значну токсичність. В невеликих кількостях цинк необхідний для нормального функціонування кліткових систем. Він міститься в організмах в порівняно великих кількостях (10  -10  %); особливо багато його в тканинах морських тварин. Однією з важливих функцій цинку є його дія в складі ферменту карбонангідрази. Цей фермент прискорює розклад бікарбонатів в крові і таким чином забезпечує необхідну швидкість процесам дихання і газообміну. Ми задихнулись би, якщо б наша кров не містила зовсім цинку. Цинк входить до складу гормону інсуліну, який регулює рівень цукру в крові, і підсилює дію гормонів гіпофізу.
Магній

виконує найважливішу природну функцію, яка пов’язана з дією фотосинтезуючого апарату мікроорганізмів і рослин. Магній входить до складу хлорофілу, який є комплексною сполукою, що за будовою дуже подібна до гемоглобіну. Електрони хлорофілу під дією світла переходять рядом спеціальних “переносників”, і передають свою надлишкову енергію молекулам води. Розщеплення молекул води і взаємодія продуктів їх розпаду з активованим вуглекислим газом викликає синтез вуглеводів. Електрони після цієї хімічної реакції повертаються до хлорофілу. Таким чином, магній відіграє важливу роль, з’єднуючи процеси виділення енергії, що проходять на Сонці, з реакціями фотосинтезу в клітинах рослин і мікроорганізмів.
Йони магнію приймають, крім того, участь в регуляції дії деяких ферментів.
Кальцій

має різноманітні біологічні функції. Кальцій входить до складу опорних і захисних частин організмів – в речовини черепашок, кісток (у вигляді фосфатів і фторидів – сполук типу апатитів), його сполуки утворюють основу твердої частини зубної тканини, шкаралупи яєць. Йони кальцію містяться в ряді білків (казеїн), мають значний вплив на роботу ферментних систем, на процеси згортання крові, осмотичну рівновагу в клітинах.
Тому солі кальцію є необхідною складовою частиною харчового раціону людини і тварин. засвоєння кальцію в молодому організмі і формування кісток тканин пов’язано з присутністю в клітинах організму вітамінів групи D.

Немає коментарів:

Дописати коментар