четвер, 4 грудня 2014 р.

Біологічна роль хімічних елементів І групи ПСХЕ

Натрій


можна виявити в невеликих кількостях у всіх рослинах, однак в морських рослинах його вміст підвищений (в попелі морської трави більше 16 % натрію). В тваринних організмах йони натрію разом з йонами калію передають нервові імпульси. Внаслідок різної швидкості проникнення йонів калію і натрію через мембрани нервових клітин, між внутрішньою і зовнішньою частинами мембрани нейрона виникає різниця потенціалів, яка переміщається вздовж нервового волокна. Йони натрію відіграють важливу роль в підтриманні водного режиму організму. Надлишок йонів натрію сприяє утримуванню в організмі води. Солі натрію і інших металів визначають осмотичну рівновагу в клітинах і впливають на функції ферментних систем.
Літій

можна виявити в складі рослинних (бурі і червоні водорості, тютюн, жовтець) і тваринних (печінці і легенях) організмів, хоча функції його не вивчені. Рослини, які ростуть на ґрунтах, багатих солями літію, мають незвичайний вигляд (літієва флора); для людини солі літію в великих кількостях небезпечні, а пилові частинки, які містять частинки літію, при вдиханні можуть стати причиною утворення злоякісних пухлин.
Купрум
зустрічається в організмах в невеликих кількостях. Її вміст в процентах в перерахунку на суху речовину становить 10  - 10  . Купрум входить до складу білків (гемокупреїн, церулоплазмин, купропротеїн та ін.) і деяких ферментів і концентрується переважно в печінці. Сполуки купруму необхідні для синтезу гемоглобіну і фосфоліпідів. Нестача купруму приводить до розвитку анемії, надлишок може привести до переродження печінки і анемії.
Калій

в рослинах сприяє фотосинтезу і стимулює процеси пов’язані з проростанням насіння. В тваринних організмах калій необхідний для нормальної роботи м’язових клітин і нервової системи. Йони калію разом з йонами натрію беруть участь в проведенні нервового імпульсу по системі нейронів. Нормальний ритм роботи організму, зокрема ритм серцевих скорочень, підтримується при певному співвідношенні концентрацій йонів калію і натрію. Йонів калію в тваринних організмах менше як йонів натрію, і підвищенння концентрації калію має шкідливий вплив.
В організмі людини міститься біля 3·10 г радіоактивного ізотопу калію, і завдяки наявності цього ізотопу людина має невелику, але постійну радіоактивність свого тіла – кожну секунду в тілі людини здійснюється біля 5·10  радіоактивних перетворень атомів калію. До цього рівня активності організми в процесі біологічної еволюції цілком пристосувалися, і, ймовірно, він став уже необхідним фактором для їх нормального існування.

Немає коментарів:

Дописати коментар