четвер, 4 грудня 2014 р.

Біологічна роль фосфору

Фосфор


відіграє надзвичайно важливу роль в житті клітин і організмів. Фосфор у вигляді моно-, ди- і трифосфатних груп входить до складу активних груп ферментів, які переносять водень в молекули нуклеїнових кислот і речовини, що акумулюють енергію процесів обміну. Багато органічних молекул, які містять фосфор і виконують біологічні функції, побудовані за загальним структурним типом:
               органічна основа – вуглевод – фосфат.
В біологічних системах (мітохондріях клітин) містяться органічні похідні – аденозинтрифосфатна кислота (АТФ), в молекулі якої органічна основа з’єднана з трифосфатною групою.
В ланцюгу атомів – Р – О – Р – О – Р – О зосереджується великий загальний електронний заряд, і тому молекула АТФ “заряджена” енергією. При гідролізі цієї сполуки утворюється аденозиндифосфатна кислота (АДФ), фосфат (або фосфатна кислота) і виділяється енергія.
Енергія, зосереджена в молекулі АТФ, одержується при переході електронів від окислюваних в клітинах харчових речовин до кисню повітря. За рахунок цього процесу відбувається синтез АТФ із АДФ і фосфату. Організм покриває свої енергетичні витрати (синтез білка, робота м’язів та ін.), використовуючи реакцію гідролізу АТФ, в результаті якої знову утворюється АДФ і вивільняється необхідна клітині енергія.
В кістковій тканині містяться фосфати в формі гідроксилапатиту 3Са3(РО4)2•Са(ОН)2, карбонатапатиту 3Са3(РО4)2•СаСО3•Н2О.

Рослини добувають фосфор із ґрунту у вигляді фосфатфів. В клітинах рослин і тварин фосфор утворює різні органічні сполуки. Після відмирання організмів фосфор з їх залишками повертається в грунт. Цей кругообіг не може забезпечити достатню кількість фосфору в грунті, тому сільське господарство потребує постачання фосфорних добрив.

Немає коментарів:

Дописати коментар